Alkusana sääntöihin

Alla on lueteltuna kaikki ne säännöt, joita VLRY:n alaisuudessa kilpaillessa tulee noudattaa 26.07.2008 alkaen.

Jokaisen kilpailijan tulee tuntea vähintään yleiset ja osallistumiseen liittyvät säännöt sekä oman kilpailutason ja -lajin erityismääräykset. Järjestäjän tulee tutustua edes pintapuolisesti kaikkiin sääntöihin ja tuomarilta odotetaan kaikkien sääntöjen läpikotaista tuntemista.

Harmaalla pohjalla esitetyt asiat ovat esimerkkejä ja selvennyksiä sääntöihin.

Viralliset säännöt ja ohjeet

1.1. VLRY:n lajit

  1. In Hand:
    1. Halter
    2. Showmanship at Halter
  2. Horsemanship Trials:
    1. Western Pleasure
    2. Western Horsemanship
    3. Western Riding
    4. Western Trail
    5. Reining
    6. Freestyle Reining (yhteinen ranking Reiningin kanssa)
  3. Speed Games:
    1. Barrel Race
    2. Pole Bending
    3. Keyhole (vain appaloosille tasoilla D+, E avoin kaikille)
    4. // Stake Race
    5. // Individual Flags
  4. Ranch/Working Classes:
    1. Ranch Trail (toistaiseksi yhteinen ranking Western Trailin kanssa)
    2. Versatile Horse
    3. // Roping
    4. // Cutting
  1. // -merkityt lajit ovat sallittuja VLRY:n alaisissa kilpailuissa ilman eri sopimusta. Niillä ei ole ranking-oikeutta, ko. tulokset katsotaan ainoastaan kohti erityispalkintoja. Taso aina E.
    Mikäli luokkia järjestetään ja niihin on kiinnostusta, asia korjataan.

1.2. Ratsastettavat luokat

  1. Yleiset ikäryhmät: FU/Futurity 3-4v (pääasiassa A1), JU/Junior alle 6v hevonen, SN/Senior 6-vuotias tai vanhempi hevonen, AA/All Ages kaikki iät.
  2. Yleiset roturyhmät: QH quarter; AB arabi; PH paint; AP appaloosa; A1 qh, paint, app, ox, ASH tai ko. rotujen keskinäiset risteytykset ja lisäksi kaikki hevoset, joissa vähintään 50 % quarter-verta; A2 muut kuin edellä. Kaikille avointa ei tarvitse merkitä.
  3. Säännöissä mainitut "tarinaluokat" voi järjestää vapaavalintaisesti joko tarinalla (perinteinen tarina, runo, tms. teksti) tai kuvin/muun tuotoksin. Ns. tarinaluokan tuotoksen tulee liittyä edes jollakin tasolla luokkaan/luokan sisältöön ja/tai sen arvostelukriteereihin.
    Esimerkiksi pleasure-luokka voidaan suorittaa tarinalla, jonka otsikko on "hauskin ratsastustuntini" tai reining piirroksella aiheesta "laukkaa rannalla".
  4. Huomaa, että ratsastusluokassa hevosen minimi-ikä on 3 vuotta ("3 vuotta täyttänyt"), mutta Halter- ja Showmanship-luokkiin saa osallistua varsoillakin. AA ratsastusluokissa tarkoittaa siis käytännössä "kaikki yli 3-vuotiaat" ja Halterissa "kaikki vieroitetut". Varsojen osallistuminen on sallittua Futurity/Junior-halterissa.

1.3. Tasojärjestelmä

  1. VLRY:n kilpailut on jaettu viiteen tasoon: A-E.
    1. E-taso on tarkoitettu kaikille lajista kiinnostuneille. Sen osalta kaikista säännöistä saa tehdä omia sovelluksiaan: taso on harjoittelua varten niin kilpailijoille kuin järjestäjillekin (kuin myös tuomareille).
      1. Poikkeavat säännöt tulee ilmoittaa selkeästi kutsussa.
      2. Helpotetut luokat (hölkkä hms, trail, ple jne.), aloittelevien luokat (beginners, superbeginners, bushriders) ja koulutusohjelmat ovat sallittuja.
      3. Englantilaiset varusteet ja side-pullit ovat sallittuja vain E-tasolla (halutessaan kilpailunjärjestäjä saa kieltää E-tasollakin).
      4. Ohjelmien tulee olla helpompia kuin esim. C-tasolla: aloittelijataso!
    2. D-tasolle on tervetulleita kaikki kilpailijat aikaisempaan kokemukseen katsomatta. Suosittelemme kuitenkin vähintään yhden-kahden kilpailun kokeilemista E-tasolla lajiin ja sääntöihin tutustumiseksi.
      1. D-tasolta alkaen kilpailut tulee järjestää joko suhteutetulla arvonnalla tai tarinoin/kysymyksin. Suoraa arvontaa voi käyttää vain E-tasolla.
        1. Ns. pitkä arvonta (luokka arvotaan useita kertoja ja lasketaan arvontojen tulokset yhteen) ei ole sama asia kuin suhteutettu arvonta!
          Pitkä arvonta on sallittu suhteutetun arvonnan korvaajana ainoastaan monivaiheisen kilpailun viimeisillä kierroksilla. Alkukierroksilla on käytettävä oikeaa suhteutettua arvontaa.
          Esimerkki sallitusta: järjestetään kolmipäiväiset kilpailut, joissa karsitaan viimeisen päivän finaaliluokkaan tietty määrä ratsukoita edellisten päivien luokista. Karsintaluokissa tulokset ratkaistaan aikaisempien tulosten perusteella, finaali arvotaan pitkällä arvonnalla.
      2. D-tasolla luokan saa järjestää koulutusohjelmalla.
      3. D-tason arvontaluokkiin saa osallistua niin kauan kunnes ratsukko on saavuttanut ko. lajissa D-tasolta 50 kvaalipistettä.
        1. Kilpailunjärjestäjällä on oikeus hylätä rajan ylittäneet ratsukot.
        2. Tarinaluokkiin sääntö ei vaikuta.
    3. C-tasolle päästäkseen ratsukon tulee saavuttaa tietyt tulokset D-tason luokissa.
      1. C-tasolle vaaditaan 30 pistettä D-tasolta ja yksi sijoitus tarinaluokassa. Tämä vaatimus tulee täyttää erikseen jokaisen kilpailtavan lajin osalta.
      2. C-tasosta alkaen yli 6-v hevosta tulee ratsastaa kankisuitsituksella. Nuoremmille nivelet. Kankisuitsituksella hevosta ratsastetaan yhdellä kädellä, poislukien Barrel Race ja Pole Bending, joissa ohjasote vapaa. Bosalia käytetään kuin kuolainta ja sillä voi korvata sekä nivelet että kanget. Aina kahden käden ohjasote.
    Koska D-tasolla kanget eivät ole pakollisia, luokan lisämääritteeksi voi myös asettaa "kankiluokka"-maininnan, jolloin osallistujilta vaaditaan yli 6 vuoden ikää ja kankisuitsitusta.

1.4. Luokkien tuloksista

  1. Luokkien tuloksia tehdessä, ei pisteytyksiä yms. tarvitse laittaa esille. Niillä ei myöskään ole merkitystä ratsukon jatkon kannalta.
  2. 0-tulokset ovat hylkäyksen ja onnistuneen tuloksen välimaastosta. Radalla on tapahtunut joku isohko virhe, jonka takia ratsukkoa ei voi sijoittaa. 0-tulos ei kuitenkaan estä ratsukkoa pääsemästä esim. jatkokierrokselle, mikäli muuten osallistuminen olisi mahdollista. 0-tuloksen voi merkitä hevosen kilpailukalenteriin ja se lasketaan (tulee laskea) osallistumiseksi.
  3. Lajeissa Trail, Riding, Reining, Versatile Horse ratsukko saapuu kentälle 70 pisteen tuloksella. Radan aikana 70 pisteeseen tehdään poistoja ja lisäyksiä suorituksen laadun mukaisesti.
  4. Horsemanshipissä arvioidaan suorituksen laatu ja tarkkuus, molemmat asteikolla 1-10. Maksimi siis on 20 pistettä.
  5. Kilpailuissa jaetut erilaiset erikoismaininnat (esim. Paras Juniori, Päivän paras X) voidaan laskea suhteutetussa arvonnassa, mikäli tuomari näin haluaa.

2.1. Halter

  1. Halter-luokan arvostelussa tulee aina olla näyttelykomponentti (arvostelu hevosen kuvasta). Sen lisäksi voi käyttää esimerkiksi suhteutettua arvontaa, tarina-arvostelua tms.
  2. Showmanship at Halter -luokan ratkaisutapa valinnainen.

2.2. Barrel Race ja Pole Bending

  1. Barrel Racessa ja Pole Bendingissä ratsastetaan kaksi hiittiä ja pienin yhteenlaskettu aika voittaa.

2.3. Western Pleasure ja Horsemanship

  1. Pleasure- ja horsemanship-luokkiin ratsastaja voi osallistua vain yhdellä hevosella/ratsastusryhmä.

2.4. Western Trail

  1. Trailiin voi tarvittaessa järjestää Pleasure-tyyppisen karsinnan, mikäli osallistujia on paljon.
  2. Radalla on oltava vähintään 6 estettä.
  3. Pakolliset esteet:
    1. portti
    2. väh. 4 puomin yli ratsastaminen
    3. peruutuseste
  4. Kielletyt esteet:
    1. hypyt
    2. ratsailta laskeutuminen
    3. tie-down

2.5. Western Riding

  1. Vakio-ohjelmat. Toistaiseksi käytössä ohjelmat VLRY 01 Junior/Beginners/Koulutus ja VLRY 02 Open. Lisäohjeita ja radat Stinalta (stina.keranen @ postiloota.net).
  1. Pleasure- ja Horsemanship-luokkiin ratsastaja saa osallistua vain yhdellä hevosella. Muihin lajeihin max. 3 hevosta/ratsastaja. Tämä sääntö voimassa, ellei toisin mainita (esim. jos samaa luokkaa on 2 ratsastusryhmää, on mahdollisuus osallistua yhdellä molempiin).
  2. Sama ratsukko ei saa osallistua sekä helpotettuun että tavalliseen luokkaan. (Ei open ja beginners/koulutusohjelma tai jog ja lope.)
  3. Hevosen starttimäärää ei ole rajoitettu, mutta yli 5 starttia/päivä ei suositella.
    1. Halutessaan kilpailunjärjestäjä voi rajoittaa hevosen osallistumista, mutta sitä ei suositella ilman erityistä syytä.
  4. Kantavalla tammalla ei saa kilpailla 5. tiineyskuukauden jälkeen. Varsan tulee olla vieroitettu ennen kilpailemista.
  5. Suhteutetussa arvonnassa kilpailtaessa yleensä vaaditaan hevosen sivujen tai kilpailukalenterin osoitetta. Erillinen kilpailukalenteri (joko hevosen oma tai esim. koko tallin yhteinen) on sallittu, jos kutsu ei sitä erikseen kiellä. Erillisessä kalenterissa tulee olla hevosen nimi selkeästi osoittamassa kenen tuloksista on kyse.
    1. Jos hevosella kilpailee useampi ratsastaja (esittäjä), tuloksista tulee selvitä kunkin startin ratsastajan nimi. Jos ratsastajaa ei ole ilmoitettu tuloksissa, se katsotaan samaksi kuin osallistumisessa mainittu ratsastaja.
    2. Kilpailukalenterista tulee selvitä vähintään kilpailun päivämäärä, taso, luokka/laji, ratsukon sijoitus/osallistujaäärä. Tarinaluokka-maininnan käyttöä suositellaan, samoin kilpailupaikan ilmoittamista.
  1. D-tasolta alkaen kilpailut tulee ilmoittaa VLRY:lle ennen kuin osallistujia otetaan.
  2. Kilpailukutsussa tulee kertoa selkeästi: päivämäärä, viimeinen osallistumispäivä, järjestäjä, luokkien tuomari sekä radat (tarinaluokat), osallistumisosoite, osallistumisohjeet, taso, lajit/luokat (ja kenelle avoimet), tulosten osoite (jos eri)
    1. Mikäli kilpailun osallistujat ja tulokset eivät tule samalle sivulle kutsun kanssa, erillisille sivuille tulee olla linkit valmiina jo ennen kutsun julkaisua.
  3. Reiningiin, Versatileen ja Ridingiin tulee valita valmiit radat VLRYltä, jossa ne ovat aina esillä. Ne tulee ilmoittaa kutsussa vähintään C-tasolla ja alempien tasojen tarinaluokissa. (Lisätietoa ja radat toistaiseksi Stinalta, stina.keranen @ postiloota.net.)
    1. HUOM! Eivät ole esim. Suomessa ratsastetavia oikeita ratoja
    2. Muihin kuin edellä mainittuihin luokkiin ohjelmat saa valita itse. (Ei koske lajeja, joiden lajikuvaus kertoo sisällön: esim. Barrel Race, Freestyle Reining.)
    3. Ohjelmat tulee olla esitettynä joko sanallisesti tai sekä sanallisesti että kuvalla ainakin tarinaluokissa.
      1. Pelkkä kuva ei riitä, mutta kuva, jossa selkeästi merkitty askellajit ja muut tehtävät riittää.
      2. Radat suoritetaan kuten kirjoitettu, jos kuvassa ja tekstissä on eroja (arvosteltava tekstin noudattamisen mukaan).
  4. Mikäli järjestetään useamman tasoisia luokkia samassa kilpailussa, suositeltavaa olisi järjestää peräkkäisten tasojen (esim. A+B, C+D, B+C) luokkia.
  5. Yhdelle kilpailupäivälle suositellaan maksimissaan 10 luokkaa. Osa (kaikki) luokista voi olla tiety(i)lle rodu(i)lle tai/ja ikäryhmälle suunnattuja (esim. 6v arabit, 3v quarterit, 6v kaikki rodut).
  6. Kilpailuissa tulee olla vähintään neljä luokkaa/ratsastettava taso.
    Esim. jos kilpaillaan vain A-tasolla, luokkien minimimäärä on 4, joista yksi tarinaluokka. Jos kisoissa lisäksi vaikka D-luokkia, yhteisluokkamäärä on 4xA+4xD = yhteensä 8, joista vähintään yksi A-luokka tarinalla.
  7. Luokkien minimiosallistujamäärä on 3. Maksimimäärää ei ole, mutta yli 30 ratsukon luokkia ei suositella.
    1. Tarinaluokka tulee arvostella, jos osallistujia on 2. Arvosteluna lyhyt sanallinen (muutama sana ok).
  8. C-tason luokkia saa järjestää, mikäli VLRY:n sivuilla kohdassa "C-kvaalit" on näkyvillä viisi ko. lajissa kvaalit saanutta ratsukkoa. Luokan järjestäjän tulee tarkistaa lista ennen osallistujien lisäämistä.
    Esimerkiksi luokkaa "Reining Arabeille C-tasolla" ei saa järjestää, jos listassa ei ole viittä reiningissä kvaalit saanutta arabiratsukkoa.
  9. Tarinaluokkaa ei voi arvostella kilpailija eikä osallistuvan hevosen omistaja, kasvattaja, kouluttaja. Tuomarilla/järjestäjällä on oikeus hylätä ilmoittautunut ratsukko tähän sääntöön vedoten, mikäli tuomarin nimi on ollut nähtävillä ratsukon ilmoittautuessa.
    1. C-tason tarinaluokan saa arvostella vain VLRY:n hyväksymä tuomari. Tuomarilta vaaditaan aikaisempaa kilpailu- ja tuomarointikokemusta VLRY:n kilpailuista.
  10. Suhteutetun arvonnan luokassa tuomarilla on oikeus jättää puutteellinen tai epäselvyyksiä sisältävä (esim. ratsastajan osalta kyseenalainen startti) kilpailukalenteri/tulos huomioimatta (katso "kilpaileminen"-otsikon alta kohta 5 alakohtineen).

4.1. Sijoittuminen ja jaettavat ranking-pisteet

  1. Sijoittuneet lasketaan seuraavan kaavan mukaisesti:
    STARTIT SIJOITTUNEITA
    ( 1-2 ei virallisesti järjestettävä luokka )
    3 1
    4-6 2
    7-10 3
    11-15 4
    16-20 5
    21- 6 (21 os.) + 1 sijoittunut/jokainen alkanut 5 starttia
  2. Ranking-pisteitä jaetaan ainoastaan luokassa sijoittuneille, ei kaikille osallistujille, seuraavan taulukon mukaan:
    SIJOITUS PISTEET TARINA KYS. TMV.
    1. 5 p +2 +1
    2. 4 p +2 +1
    3. 3 p +2 +1
    -> 1 p +2 +1
  3. Pisteet ovat ratsukkokohtaisia.